Intialainen päähieronta - helppo sarja hemmotteluun kotona

Tämä helppo hemmotteluhieronta on osa intialaista päähierontasarjaa. Se on helppo omaksua ja se sopii kaiken ikäisille, niin miehille kuin naisille.

Miksi kannattaa opetella tekemään intialainen päähieronta? Se on tuhansia vuosia vanha naisten perinne. Yksi intialaisten naisten hyvinvoinnin ja elinvoimaisten hiusten salaisuus on juuri päähieronta. Intiassa nimittäin suvun naiset kerääntyvät yhteen hoitamaan toisiaan tällä hieronnalla, ja tytöt saavat tulla mukaan naisten hierontatuokioihin siitä lähtien, kun he ovat 6-vuotiaita. (Intiassa parturit, jotka ovat aina miehiä, tekevät myös päähierontaa, mutta tämä naisten keskuudessa perimätietona kulkeva hoitomuoto on huomattavasti lempeämpi eikä sisällä kaulanikamien niksauttamista!)

Itse asiassa “päähieronta” on hieman harhaanjohtava ilmaus, sillä hieronnassa käsitellään yläselkä, rintakehä, hartiat, käsivarret, niska, päänahka, kasvot ja korvat. Se on siis kokonaisvaltainen hoito, joka lievittää stressiä, saa lymfanesteen liikkeelle ja vapauttaa uusia voimavaroja. Joitakin otteita kutsutaan intuition kirkastajaksi, ja tämä hellävarainen hieronta voikin saada ajatukset kirkastumaan. Länsimaissa intialaista päähierontaa kutsutaan myös stressipesuksi, ja hoito tosiaan pesee huolet mielestä!

Tämä sarja, jonka nyt opetan, on hyvin helppo oppia ja toteuttaa. Aikaa tähän kuluu noin 30 minuuttia. Huomaa, että tämä sarja ei tee sinusta valmista intialaisen päähieronnan taitajaa tai anna sinulle valmuksia tehdä asiakastöitä, mutta läheisten hoitamiseen se sopii erinomaisesti. Olen muokannut sarjan sellaiseksi, että sen voi tehdä sekä käyttäen hierontaöljyä tai ilman öljyä. Hoito on helppo oppia ja tehdä arjen keskellä. Testaa vaikka kumppanille tai anna lahjaksi äidille. Tai opeta sarja kumppanillesi ja nautiskele itse!

Halutessasi voit käyttää hieronnassa eteerisiä öljyjä, jotka syventävät kokemusta. Käytä aina puhtaita ja korkealuokkaisia öljyjä. Minun kauttani voit tilata Young Livingin laadukkaita 100% eteerisiä öljyjä. Tähän tarkoitukseen sopivat mm.:

- Piparminttu (piristää, selkiyttää ajatuksia)
- Laventeli (rentouttaa)
- Appelsiini (piristää, lisää iloa)
- Jasmiini (luo feminiinisen ja sensuellin aistikokemuksen)
- Stress Away (lievittää stressiä)

Ennen hoidon aloittamista

Intialaisessa päähieronnassa ei ole tarkkoja sääntöjä. Kotisarjan otteiden paikat tai otteet eivät ole kovin tarkkoja. Tärkein sääntö on se, että hoito-ote on lempeä ja missään vaiheessa hoitoa hoidettava ei saa tuntea kipua. Tämän hoidon teho ei nimittäin perustu lihasten aktiiviseen työstämiseen vaan lymfanestekierron aktivoimiseen ja oksitosiinin vapauttamiseen. Kysy siis hoidettavalta, millainen voimakkuus tuntuu hänestä miellyttävältä ja pyydä häntä kertomaan heti, jos hän haluaa sinun muuttavan otteen voimakkuutta.

Toinen sääntö on se, että pyri olemaan hoidon aikana itse mahdollisimman rento. Ota itsellesi hyvä seisoma-asento ja käytä hyväksesi kehosi painoa. Voima liikkeisiin ei tule käsivarsista, kämmenistä tai sormista vaan painonsiirrosta. Käytä siis rohkeasti kehoasi!

Voit myös laittaa taustalle soimaan rauhoittavaa musiikkia ja luoda ympäristön sellaiseksi, että hoidettavan on helppo rentoutua. Varaa hänelle mukava tuoli, kenties tyyny jalkojen alle sekä viltti päälle.

Kun alkuvalmistelut on tehty, luota itseesi ja anna mennä!

Intialainen päähieronta rentouttaa kehon ja kirkastaa mielen.

Hoitosarja

0. Keskittyminen

Pyydä hierottavaa istumaan selkänojalliseen tuoliin molemmat jalkapohjat maassa ja selkä suorana. Pyydä häntä tämän jälkeen etsimään itselleen mahdollisimman rento ja mukava asento ja sulkemaan silmät. Seiso tuolin selkänojan takana tukevassa mutta rennossa asennossa. Hengitä muutaman kerran syvään ja rauhallisesti. Kun hengität rauhallisesti ja levollisesti, hoidettavankin on helpompi rentoutua. Pyri tekemään kaikki hoitoliikkeet rennosti ja kevyesti niin, että et jännitä hartioitasi.

1. Hartia-L

  Aseta kätesi asentoon, jossa peukalo ja etusormi muodostavat L-kirjaimen. Aseta sitten peukalosi selkärangan molemmin puolin lapaluiden alareunaan. Pyöritä pehmeästi 3 pientä pyöritystä ja pysähdy. Pienet tauot ovat tärkeitä, sillä ne antavat keholle ja mielelle signaalin pysähtyä ja rentoutua. Ota pyörityksiin voima painonsiirrosta, ei käsivarsista. Tämä on hierojalle kevyempää ja hierottavalle miellyttävämpää, kun voima tulee laajemmalta alueelta eikä terävästi sormista.

  Siirrä seuraavaksi peukaloita hieman ylöspäin lapaluiden reunaa pitkin, tee jälleen 3 pyöritystä ja pysähdy. Siirrä vielä peukalot lapaluiden yläosan keskelle ja pyöritä 3 kertaa. Pidä lopuksi peukalot ylhäällä lapaluiden päällä, laske muut sormet alaviistoon alas. Nosta “siivet” ylös 3 kertaa.

  2. Rinta-L

   Aseta nyt peukalot hartialinjalle, pudota muut sormet toiselle puolelle eli rintakehälle. Tee yhdessä olevilla sormenpäillä 3 pientä pyöräytystä solisluun päällä, pysäytä. Levennä otetta ja laske sormet hieman alemmas, tee 3 pyöräytystä. Levennä vielä otetta ja tee 3 pyöräytystä.

   3. Hartian painallukset

    Aseta kyynärvarren pehmeä osa hierottavan hartialinjalle aivan niskan juureen, hartian ja kaulan liittymiskohtaan. Nojaa eteenpäin ja anna painosi laskeutua käsivarsille ja hengitä muutaman kerran rauhallisesti. Näin hierottavan hartialihas ja päännyökkääjälihas venyvät. Siirrä sitten käsivarsia hartialinjan keskelle, nojaa painoa uudestaan käsivarsille ja hengitä taas pari kertaa. Siirrä lopuksi kyynärvarret vielä leveämmälle, lähelle hartialinjan päätä. Nojaa. Palaa sitten samaa reittiä takaisin painaen ensin hartialinjan keskeltä, sitten läheltä niskan rajaa.

    4. Hartia-8

     Pidä toisella kädellä kiinni hierottavan hartiasta. Pidä mielessäsi, että et koskaan "hylkää hierottavaa" vaan sinulla on koko hoidon ajan kosketusyhteys häneen. Siirry sitten seisomaan hänen sivulleen. Piirrä toisella kädellä suurta poikittaista kahdeksikkoa eli äärettömän merkkiä lapaluiden ja hartian alueelle. Tämä elvyttää lymfakiertoa yläselässä ja hartioissa.

     5. Käsivarsien sivelyt

      Siirry takaisin hoidettavan selän taakse. Aseta kätesi hänen kyynärpäilleen, sivele siitä kevyillä mutta reippailla otteilla käsivarret ylös ja jatka liike niskaan hiusrajaan asti. Toista muutaman kerran.

      —— —– ——-

      Nyt siirrytään varsinaisesti pään alueelle, kun on saatu rentoutettua lihaksia, jotka helposti tukkivat verenkiertoa päähän.

      6. Niska-T

       Ajattele hierottavan niskaan ja vähän hiusrajan yläpuolelle kallonpohjan kohdalle iso T-kirjain. T:n juuri on niskassa, ja sivusakarat sijaitsevat kallonpohjassa takaraivolla. Hiero ensin juuri alhaalta ylöspäin peukalolla ja keskisormella niskalinjan molemmin puolin pehmeillä pyörityksillä kolmen pyörityksen sarjoissa, joiden välissä on pieni tauko. Hiusrajassa pyörittele ensin kapeammalla otteella ja levennä sitten otetta. Palaa samaa reittiä takaisin eli kavenna otetta ja palaa juuri alas.

       7. Takaraivon kumitus

        Tue hierottavan päätä pitämällä kiinni hänen otsastaan. Ota käyttöön toisen kämmenen päkiä eli käden sisäpuolen pehmeä kohouma peukalon tyvessä. Tee kevyttä mutta ripeää siksakkia takaraivossa ja niskassa, ikään kuin kumittaisit isoa aluetta.

        8. Sivujen ja koko pään kumitus

         Kumita sitten samalla tavalla pään vasen puoli, sitten oikea puoli ja lopuksi molemmat puolet yhtäaikaa. Kumita koko pää ylös-alas. Älä säikähdä siitä, että hierottavan hiukset menevät sekaisin. Ne voi kammata ojennukseen hoidon jälkeen.

         9. Ruuvit löysälle

          Avaa hoidettavan kiristyneet stressiruuvit pyörittelemällä sormenpäillä. Yritä saada liikkeelle päänahka, älä pyörittele vain hiuksia. Näin aktivoit verenkierron päänahassa ja edistät hierottavan hiusten hyvinvointia ja kasvua.

          Korvalinjassa on 3 ruuvia: ensimmäinen ruuvi on korvan ja posken liittymäkohdassa, toinen korvan korkeimman kohdan yläpuolella ja kolmas korvan takana niskassa. Seuraava linja kulkee korvalinjan ja pään keskilinjan välissä, ja siinä on 4 ruuvia. Pään keskilinjassa niskasta takaraivon ja päälaen kautta otsalle hiusrajaan on 5 ruuvia. Avaa ruuvit myös pään toiselta puolelta.

          10. Huolet pois

           Palauta mieleesi, miten kissa ui. Tee suuria vispiläliikkeitä hipaisten kevyesti hierottavan päätä. Liiku hierottavan ympäri niin, että saat häädettyä huolet pois kaikkialta.

           11. Murotaikina

            Upota sormenpääsi hierottavan hiuksiin. Nypi hiuksia ja päänahkaa kuin tekisit murotaikinaa.

            12. Shampoo

             Pese huolet ja stressi pois. Käytä kaikkia sormiasi ja hiero nimenomaan hiuspohjaa, ei niinkään hiuksia.

             13. Tukistukset

              Tämä ote aktivoi hiuspohjan verenkierron. Tämän ei siis ole tarkoitus olla rangaistus vaan hyvin lempeä ja pieni liike. Tee siis pienenpieniä minitukistuksia. Aseta sormet mahdollisimman lähelle hiusten tyveä ja vedä pieniä tuppoja kerrallaan kohtisuoraan ylöspäin. Älä vedä hiuksia taakse tai eteenpäin, sillä tämä sattuu. Vedä hiustuoppoa tyvestä kohtisuoraan ylöspäin (ei latvasta). Liikkeen ei tarvitse olla suuri. Riittää, että päänahka kohoaa hieman.

              14. Prinsessasivelyt

               Pöyhimisen jälkeen siisti hiukset ojennukseen pitkillä rauhallisilla sivelyillä. Ajattele mielessäsi: “Harjaan kauniin prinsessan/kuningattaren hiuksia.”

               15. Otsalinja

                Voit aktivoida linjat joko rauhallisilla sivelyillä tai pienillä pyörityksillä. Aseta keskisormen päiden pehmeät tyynyt sormenpäissä kulmakarvojen keskelle. Vedä siitä sormenpäillä suorassa linjassa kohti ohimoita ja hiusrajaa.

                16. Poskilinja

                 Aseta nyt keskisormet nenän tyveen, nenän molemmin puolin. Vedä tai pyörittele linja kohti korvia. Kysy hierottavalta, kumpi tuntuu hänestä miellyttävämmältä. Usein poskilihakset kaipaavat hierontaa, silloin pyörittely voi tuntua miellyttävämmältä.

                 17. Leukalinja

                  Aseta sormet vielä leuankärkeen. Vedä tai pyörittele leukalinja kohti korvia.

                  18. Korvat

                   Korvanlehdestä löytyvät kaikki kehon eri osia edustavat akupisteet. Siksi korvanlehtiä on hyvä hieroa. Se aktivoi ja rentouttaa koko kehon. Aseta kädet korvan yläosaan. Ota korvanlehti varovasti etusormen ja peukalon väliin, pyörittele lehteä sormien välissä ja “rullaa” lehti ylhäältä alas asti. Kun pääset korvalehden alanipukkaan, tee pehmeä tiputus kohtisuoraan kohti olkapäitä. Tässä auttaa mielikuva “tiputa pisara lampeen”.

                   19. Otsan ja intuition aktivointi

                    Aseta molempien käsien etu- ja keskisormet (taas pehmeät tyynyt) otsan keskelle. Tee 3 pehmeää pyöräytystä ja pysähdy. Siirrä sormet hieman leveämmälle, pyörittele kolme kertaa ja pysähdy. Pyörittele lopuksi vielä ohimot. Nämä pehmeät pyörittelyt voivat helpottaa päänsärkyä, ja niitä voi tehdä itsekin.

                    20. Prinsessasivelyt

                     Sivele vielä rauhallisesti hiuksia pitkillä vedoilla.

                     VALMISTA TULI!

                     Hoidon päättäminen

                     Aseta kyynärvarret hierottavan hartioille, nojaa eteenpäin ja siirrä painoa käsivarsille. Hengitä muutaman kerran rauhallisesti. Päätä hieronta ja kysy hierottavalta, miltä hänestä tuntui. Tarjoa hänelle lasi vettä tai lämmin kuppi teetä. Kehota häntä juomaan hoidon jälkeen päivän aikana tavallista enemmän. Päähieronta nimittäin aktivoi aineenvaihduntaa ja edistää kuona-aineiden poistumista kudoksista, joten prosessia on hyvä tukea juomalla runsaasti vettä.


                     Luokat: Intialainen päähieronta